5% Korting op het hele assortiment?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 5% korting op jouw bestelling.

 

 

Handige tips, extra korting en top aanbiedingen! U vindt het allemaal in de ongedierte-nieuwsbrief van Ongediertewinkel.nl!

Ga naar de inhoud
  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis

  • Gratis verzending vanaf €40,-

  • Laagste prijsgarantie

  • Meer dan 20 jaar ervaring

Foto van klantenservice
  • maandag Vanaf 08:30
Logo Ongediertewinkel.nl
Incl. BTW
Excl. BTW

MenuIncl. BTW
Excl. BTW
Houtwormbestrijding in de praktijk
5 oktober 2023 - Houtworm ,   Ongedierte Blog

Houtwormbestrijding in de praktijk

Hoe werkt houtwormbestrijding

Vaak was het voor ondernemers mogelijk om deze problemen zelf op te lossen, waardoor bouwprojecten minder vertraging opliepen. Ook bij particulieren bleek vaak dat houtworm- en boktorbestrijding met de juiste maatregelen en kennis relatief eenvoudig zelf uit te voeren was.

 

Een uiterst effectief product voor zowel preventieve als curatieve bescherming van houtconstructies is Embalan, dat op waterbasis is en de hoogste werkzame stof bevat. Bovendien heeft Embalan minimale geur en een uitstekend residu. Hiermee kunt u termieten zelf op een veilige en voordelige manier bestrijden.

 

Hoe ontdekt u Houtworm en Boktor

Tijdens verbouwingen worden vaak de dragende balken en kapconstructies zichtbaar, wat soms onverwachte ontdekkingen met zich meebrengt, zoals de aanwezigheid van houtworm of boktor. Met mijn uitgebreide praktijkervaring heb ik talloze inspecties uitgevoerd waarbij het vermoedden was dat hout aantastende insecten hun sporen hadden achtergelaten.

 

Zo Herkent u Houtworm en Boktor

Houtworm is vaak te herkennen aan kleine, ovale gaatjes met een diameter van 1 tot 2 mm in het hout, vaak bedekt met een dun laagje zaagsel op de balken. Als u voorzichtig op deze balken klopt, kan er zelfs meer zaagsel vrijkomen. Bij een boktorplaag zijn de uitvliegopeningen aanzienlijk groter, variërend van 8 tot 16 mm. Om houtaantasting te detecteren, kunt u houten constructies inspecteren door op de balken te kloppen en voorzichtig met een scherp voorwerp in de balken te prikken. Hiermee kunt u ontdekken of er holle ruimtes zijn aan het oppervlak van de houten balken, wat vaak wordt veroorzaakt door hout aantastende insecten. Het tijdig herkennen van deze tekenen kan helpen bij het nemen van de juiste maatregelen om verdere schade te voorkomen en de levensduur van de houtconstructies te verlengen.

 

Hoe komt u aan Houtworm

Wanneer u constateert dat er daadwerkelijk houtwormkevers aanwezig zijn in uw balken of houten vloer, is het belangrijk om te overdenken hoe deze houtbesmetting zich heeft kunnen voordoen. De houtworm kan op natuurlijke wijze van buitenaf uw woning of bedrijfsruimte zijn binnengekomen. Echter, in de meeste gevallen wordt houtwormbesmetting veroorzaakt doordat geïnfecteerd hout in uw huis of bedrijfspand wordt geplaatst. Bovendien komt het vaak voor dat besmet openhaardhout in huis wordt opgeslagen, wat de verspreiding van houtaantasters aanzienlijk vergemakkelijkt.

 

Hoe komt u aan Boktor

De besmetting van de boktorkever vertoont enige gelijkenis met die van de houtwormkever. Een volwassen boktor kan ook op natuurlijke wijze in uw woning of bedrijfspand belanden en daar hun eitjes in naden en kieren van houten balken leggen. Boktorren komen voornamelijk voor in grenen en vuren houten balken en planken. Ze kunnen aanzienlijke schade veroorzaken, daarom is het van groot belang om aangetaste balken grondig te inspecteren op hun draagkracht. Preventieve maatregelen omvatten het behandelen van onbehandeld hout met Embalan tegen houtworm en boktor vóór het schilderen. Met Embalan tegen houtaantastende insecten voorkomt u dat besmet hout alsnog aangetast kan worden.

 

Wat doet u preventief tegen houtworm

Bij het uitvoeren van een renovatie is het essentieel om grondig te controleren of alle houten elementen geen tekenen van termieten en houtwormkevers vertonen. Om te voorkomen dat er na de renovatie problemen ontstaan door deze houtaantasters, is het van groot belang om onbehandeld hout preventief te behandelen. Een belangrijk voordeel van het gebruik van Embalan voor preventieve behandeling is dat het slechts een dunne laag vereist, wat resulteert in minder materiaalverbruik. Embalan kan gemakkelijk worden aangebracht met behulp van een kwast, roller of zelfs een speciale hogedrukspuit.

 

Hoe bestrijd u houtworm

Vanuit mijn eigen jarenlange ervaringen kan ik betrekkelijk eenvoudig aangeven hoe men het beste zelf Houtworm of Boktor kan bestrijden. Als besmette houten delen voorzien zijn van een verf of laklaag moeten deze voor behandeling worden verwijderd. Als het gaat om onbehandeld hout dan is het belangrijk dat stof en vuil van het hout verwijderd is voor behandeling. Zwaar aangetaste houten delen moeten worden blootgelegd en met een staalborstel worden schoongeborsteld. Voordat de behandeling tegen de houtvernietigers ingezet gaat worden moeten delen die niet behandeld worden afgedekt met een plastic folie. Voordat de behandeling tegen houtworm of boktor plaats gaat vinden is het belangrijk dan er voldoende ventilatie is. Het Embalan compleet pakket bied naast het meest electieve product ook tevens de juiste persoonlijke veiligheid produceten.

 

Welk product tegen Houtworm

Deze vraag wordt ons vaak gesteld omdat we een verscheidenheid aan producten in onze webshop aanbieden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Embalan, omdat dit het enige product op waterbasis is en bovendien de hoogste concentratie werkzame stof, Permethrin (2,5 g/l), bevat. Daarnaast is de toepassing van dit product zeer eenvoudig, of u nu een kwast of roller gebruikt. Bij grotere oppervlakten raden wij het gebruik van een hogedrukspuit aan. Omdat u in elk geval met een bestrijdingsmiddel werkt, adviseren wij u dringend om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen en adequate beschermingsmiddelen te gebruiken.

Vogeloverlast op daken en balkons effectief bestrijden
12 juli 2024 - Ongedierte Blog

Vogeloverlast op daken en balkons effectief bestrijden

Lees meer
Rattenbestrijding is zelf eenvoudig te doen
27 mei 2024 - Ratten

Rattenbestrijding is zelf eenvoudig te doen

Lees meer
Ongediertebestrijding in de Brood en Banketbakkerijen
18 juli 2023 - Muizen

Ongediertebestrijding in de Brood en Banketbakkerijen

Lees meer
Michael de Muis (onze assistent), helpt u graag verder...

Michael de Muis (onze assistent), helpt u graag verder...

Vragen over houtworm

Heeft u vragen over houtworm of hoe u houtworm moet bestrijden? Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet met alle antwoorden erbij. Bij Ongediertewinkel krijgen we dagelijks veel vragen, omdat het bestrijden van houtworm niet voor iedereen bekend is. Daarom ziet u hier de meest gestelde vragen.
Bekijk alle vragen

Producten tegen houtworm

Bij Ongediertewinkel vindt u veel producten om zelf houtworm te bestrijden, en de bestrijdingsmiddelen in ons assortiment worden ook door professionele ongediertebestrijders gebruikt. U heeft bij ons de keuze uit houtwormbestrijdingsmiddelen op olie- of waterbasis, en daarnaast bieden wij ook beschermingsmiddelen aan.
Bekijk alle producten

Houtworm blogs

In onze blogs over houtworm krijgt u advies en meer inzicht in het bestrijden van houtworm. Wat is belangrijk en hoe kiest u het juiste bestrijdingsmiddel. Onze blogs worden geschreven door specialisten die al jaren ervaring hebben in de houtworm bestrijding. Daarnaast worden er veel tips gegeven die, dankzij hun ervaring, zeker kunnen helpen.
Naar de blogs

Houtworm keuzehulp

Elke situatie is anders en om u te helpen, hebben wij een houtworm keuzehulp gemaakt zodat u de juiste producten kunt vinden. Bij de houtworm keuzehulp kunt u kiezen op welke plek u last heeft van houtworm. Dit kan namelijk een klein object zoals een meubel zijn maar ook een hele broederij of houten vloer.
Naar de keuzehulp